maanantai 13. helmikuuta 2017

Kohteessa ja kohti uuttaMaanantai 13.2.2017 (Eisenach)

Heräsimme hyvin nukutun yön jälkeen pienestä Eisenachin kaupungista, joka on tunnettu Bachista ja Lutherista. Nautimme tukevan aamiaisen suomalaisten ja eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa. Oli oikein mukava nähdä tuttuja kasvoja Lahden kick-offista!

Emäntämme Maiken johdolla tutustuimme jalkaisin keväiseen Eisenachin kaupunkiin. Kiertokävelyn jälkeen suuntasimme kohti tulevaa työskentely-ympäristömme Diakonisches BildnungsInstitut Johannes Falk GmbH –oppilaitokseen. Tutkimme yhdessä instituutin tiloja ja ihastelimme taidetta ja kerrosten värikoodeja sekä kuuluisien saksalaisten mukaan nimettyjä luokkahuoneita. Tapasimme myös Jasmine-opiskelijan, joka toimi hienosti assistenttina Lahdessa. 

Lounaalla nautimme opiskelijoiden valmistamia herkkuja saksalaiseen tyyliin. Nam! Thüringenin makkaroita! Pikaisen lounaan jälkeen oli aika tutustua saksalaiseen koulutusjärjestelmään sekä seuraaviin oppilaitoksen tarjoamiin tutkintoihin: Sozialassistent, Erzieher, Heilerziehungspfleger, Altenpfleger ja Gesundheits –und Krankenpfleger. Saksalainen koulutusjärjestelmä eroaa olennaisesti suomalaisesta, varhaiskasvatuksesta alakouluun löytyy kuitenkin paljon yhteneväisyyttä. Noin 10 –vuotiaana oppilas tekeekin jo sitten tärkeitä valintoja tulevaisuuttaan ajatellen. Vaihtoehtoina on neljä eri kanavaa, jotka suuntaavat oppilaan tulevaisuutta: työelämään, lukio-opintoihin tai ammatilliseen koulutukseen. 

Yllätyimme, kun saimme kuulla, että sotealan Erzieher-koulutus kestää noin viisi vuotta. Karkeasti sisältö vastaa lanu-opintoja, mutta maustettuna lastentarhanopettajan opintosisällöillä. Opiskeluun kuuluu teoriaa, työssäoppimista ja erilaisia projekteja. Keskustelimme vilkkaasti mm. työssäoppimisen kysymyksistä ja erityisesti ohjauksesta sekä arvioinnista. Työssäoppimisen ohjaaja ei ole vain ’supervisor’ vaan myös ’mentor’. 


Erittäin antoisa päivä ja suuret kiitokset Maikelle sekä järjestelytoimikunnalle. 

Paikallinen Viherpeukalot

Opiskelijoiden taidetta

Kenkäkollaasi
Thüringenin makkaroita ja muita herkkuja


1 kommentti:

  1. Erittäin hyvin strukturoitu päivä. Oli mielenkiintoista kuulla niin erilaisesta koulutusjärjestelmästä, jossa kuitenkin hyvinkin paljon yhtenäisiä asioita. Ihanat kuvat blogissa.

    VastaaPoista