tiistai 23. tammikuuta 2018

Toinen päivä Békéscabassa


Vanha mylly

Mihály Munkásy, kuuluisa unkarilainen kuvataitelija

Euroopan suurin luterilainen kirkko
Aamu alkoi kävelyllä aurinkoisessa säässä Békéscaban keskustan läpi. Monika toimi kaupunkioppaana ja kertoi samalla myös oman sukunsa historiaa.

Kaupungintalo

Katolinen kirkko

Kävimme tutustumassa alle 3-vuotiaiden lasten päiväkotiin (créche), jossa hoidettiin yli 140:ää lasta. Päivähoito on ilmaista - vain ruuasta maksetaan (1 €/päivä). Hoitoon kuului neljä ateriaa päivässä. Äitiyspäivärahaa saa kahteen vuoteen saakka, ja sen suuruus on 75 % palkasta. Alle 3-vuotiaiden toiminta on sosiaalihuollon alaista ja yli 3-vuotiaat ovat "kindergartenissa", joka on osa koulutusjärjestelmää. Päiväkodin toiminta vaikutti hyvin suomalaistyyppiseltä. Tällaiseen unkarilaiseen paikkaan voisivat suomalaiset opiskelijat helposti sujahtaa mukaan toimintaan.

Aamiaiselta suoraan kahvipöytään


Ryhmien nimet: kissat, nallet ja oravat
12 lasta ja kaksi hoitajaa


Keskustan läpi kohti hotellia ja lounasta. Olikin jo nälkä!Szent-Györgyi Albert Secondary Vocational School oli seuraava kohteemme. Tutustuimme kolmeen koulutusalaan. Suomalaisista opiskelijoista puhuttiin paljonkin, koska kaksi opiskelijaa oli ollut vaihdossa taiteisiin keskittyvän koulutusalan opinnoissa. Painoviestintäala on täällä edelleen voimissaan ja työllistää kaikki valmistuvat opiskelijat.

Suomalaisiakin opiskelijoita oli ollut tässä projektissa mukana
Sosiaali- ja terveysalan luokkahuoneissa oli pajon havainnollistavia välineitä ja materiaaleja. Luokkatilat olivat siistejä ja niissä oli näkyvissä koko elämänkaari syntymästä kuolemaan. Lähihoitajien työnkuvaan kuuluu täällä myös synnytyssairaalassa työskentely.

Monika kertoi unkarilaisesta koulutusjärjestelmästä. Oppivelvollisuus alkaa jo 3-vuotiaana. Peruskoulu kestää kahdeksan vuotta. Koulussa on viisi tuntia liikuntaa viikossa. Koulupäivät olivat pitkiä ja kotitehtäviä paljon. Koulutus on samalla tavoin ilmaista yliopistoon asti kuten Suomessakin

Peruskoulu päättyy 14-vuotiaana. Sen jälkeen siirrytään joko lukiota vastaavaan neljävuotiseen kouluun tai ammatilliseen kouluun. Neljävuotinen ammatillinen koulu tuottaa perustason ammatillisen pätevyyden, mutta esimerkiksi työskennelläkseen sairaanhoitajan on opiskeltava vielä 1-2 vuotta lisää.
Monika ja Erzsébet, mainiot emännät, havainnollistava liiviä, jonka avulla voi eläytyä raskaana olevan haasteisiin

Iltaohjelmassa luistelua ja hampurilaisia.Tekstin kirjoittivat Hannele, Mervi ja Outi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti