maanantai 22. tammikuuta 2018

Ka2: 5. meeting in Hungary21.1.2018  Unkari, BékéscsabaTällä kertaa team Finland seikkailee Unkarin Békéscsabassa (Edupoli: Hannele, Outi ja Mervi; Salpaus: Tuula ja Laura; Sdo: Arja & Heli ja Ksao: Johanna, Kaisa-Leea ja Tanja). Saavuimme sunnuntaina ja lunta satoi taivaan täydeltä ja lentokenttä suljettiin vasta saapumisemme jälkeen. Tunsimme olemme heti kotoisaksi. Matkalla kohti pääkohdetta ihailimme lumisia puutarhoja ja viljelmiä ja pohdimme romanialaista ajokulttuuria. Ihanana oppaanamme toimi viimeisen vuoden opiskelija Niki. Yövyimme kodikkaassa hotelli Munkacsyssa ja tutustuimme tämänkertaiseen tiimiimme illallisen merkeissä. 

22.1.2018 

Heti aamusta tapasimme tarmokkaat emäntämme Mónikan ja Erzsébetin ja suuntasimme kohti paikallista oppilaitosta BSZC (Békéscsaba Center Vocational Training), jossa oppilaitoksen rehtori toivotti meidät tervetulleeksi. Seuraavaksi kv-koordinaattori Mária kertoi koulun eri koulutusaloista ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Pääsimme myös tutustumaan koulun tiloihin ja vierailimme mm. konditoriaopiskelijoiden työsalissa ja tutustuimme myös hitsaukseen ja paikallisten datanomien oppitunteihin. 


Seuraavaksi seurueemme jatkoi matkaansa kohti lähellä sijaitsevaa ambulanssikeskusta. Täällä meille esiteltiin ensihoidon eri työvälineitä sekä ajoneuvoja. Saimme myös nähdä simulaation elvytystilanteesta ja ihmettelimme hienoa Lucas-laitetta, joka hoiti elvytyksen automaattisesti. Saimme kuulla, että Unkarilla on pitkät perinteet ensihoidon saralla ja hälytyskeskuksia on ympäri maata. Olimme vaikuttuneita, kun pääsimme seuraamaan hälytyskeskuspäivystäjien työtä tosi tilanteessa. Lounaan nautimme makkaratehtaan kupeessa Csaba Parkissa ja ravintolan viereisessä teemapuistossa tutustuimme kuinka possu teurastetaan ja seurasimme miten taitavasti liha irrotetaan sioista.  Lopulta vierailimme sympaattisessa makkaramuseossa. Muutama kasvissyöjä nautti alkavan kevään vehreydestä ulkosalla. Pääsimme lopulta myös maistelemaan paikallista paprikamakkaraa. Päivän viimeinen vierailukohde oli Élefta Elderly Home (Elämänpuun vanhainkoti). Elämänpuuta  kuvasi hoivakodin arkkitehtuurissa käytetty puu, joka symbolisoi elämän jatkuvuutta. Saimme vaikutelman, että siellä välitetään asukkaiden hyvinvoinnista ja jonotuslistalla on lähemmäs sata uutta asukasta. Suuren vaikutuksen teki, että jokaisella asukkaalla oli oma minipuutarha ja asukkaat saivat lounaalla valita mieleisensä lounaan listalta. Asukkaita rohkaistiin sosiaalisiin suhteisiin ja erilaisiin aktiviteetteihin. Herttainen rouva esitteli meille omaa kodikasta yksiöään ja ihastelimme säilykekokoelmaa ja hänen aktiivista tietokoneharrastustaan.
Hoivakodin teemana


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti