maanantai 2. lokakuuta 2017

Maanantai 2.lokakuuta 2018, Welcome to Elx (Elche)
Saavuimme tänne Espanjaan jo eilen. Kaikki hankkeen osallistujat ovat majoittuneet kauniiseen periespanjalaiseen Hotel Milenioon. Värikästä terrakottaa, savea, kiviä, palmuja ja kuivista kuivinta maaperää on jokapuolella näkyvillä. Ja hiukan hiostavaa, ehkä +25 astetta lämmintä.

Aamu alkoi hotellin hurjan hyvällä aamupalalla, jonka jälkeen kävelimme lähellä olevalle host-koululle, La Torreta High Schooliin. Siellä kaksi enkun opettajaa otti meidät huomiinsa. Koulun rehtori piti lyhyen ja määrätietoisenkin tervetuliaispuheen, jonka jälkeen opiskelijoiden vanhemmat tarjoilivat meille kuumaa suklaata -jep todellakin, lämmintä sulatettua suklaata, ihan kuin suklaavanukasta lämpimänä, sekä paikallista pullaa, tuoreita taateleita, granaattiomenaa ja muita hedelmiä.




Sitten kierrokselle kampusalueelle, joka oli 70-luvulla valmistunut. Pieniä, perusespanjalaisia, keltaisia kivitaloja, joita ympäröi kapeat betoni- ja palmukujaset. Niin erilaiset kuin Suomessa, Porvoossa, Kouvolassa tai Lahessa. Tutustuimme musiikkiluokkaan, natural spaceen :ulkoluokka, toimistoon ja sen torniosaan, kirjastoon, sähköpuolen opetus workshoppeihin, kosmetologeihin ja kampaajiin. Jotenkin niin erilaista verrattuna Suomeen. Opiskelijat melko rauhallisia, opetusmetodit osin samoja, tilat ehkä ahtaampia, digitalisaatiota ei ylenmäärin ja Espanjasta huolimatta meininki manjanaa eli ei kiireen tunnetta tai stressiä.

Lounas nautittiin El Nugolatissa, hiukAn kaupungin ulkopuolella. Mielenkiinotista nähdä periferiaa, hedelmä- ja oliivipuita, palmuja (edelleen) ja viiniköynnöksiä. Nyt tuntuu olevan taateleiden ja granaattiomenoiden aika! Lounas oli monipuolinen, tarjolla oleva lautasmäärä eri ruoka-aineineen oli mahtava. Tarjolla oli tapaksia, kala- ja lihavaihtoehtoista paellaa, jälkiruokana Elchen omaa torttua päälysvaahdolla. Paikallisilla taitaa olla tapana kruunata ruokailu lopuksi erityisen makealla tuotteella. Lounaan lomassa oli mukava saada lisätietoa espanjalaisuudesta, Espanjan tämönhetkisestä poliittisesta tilanteesta sekä taloudesta ja ihmisten yrittelijäisyydestä ja yrittäjyydestäkin.

Seminaaripäivän päätteeksi tutustuimme hyvin mielenkiintoiseen Pucol Museumiin, jonka rinnalla toimi 50-luvulla kehitetty primary school. Koulussa opetettiin vanhoja hyväksi todettuja tapoja lerning by doing menetelmällä. Hyvin tärkeää oli vanhojen tapojen ja historian kunnioittaminen sekä lasten oppiminen toinen toisiltaan. Yksi tärkeä teema oli oppilaan suhde luontoon, luonnonmukaisuus ja luonnon/puutarhan  kunnioittaminen hoitamalla sitä koulutyönä.


Pitkän päivän päätteeksi hotellin uima-altaan kautta kevyelle  päivälliselle historialliseen keskustaan ja lopulta väsyneinä mutta uusia kokemuksia täynnä omiin vuoteisiin. Mielessä jo huominen, mitähän uutta taas opimme? Tänään tuli jo hyvin paljon uusia kokemuksia ja myös ajoittain tunne siitä että meidän suomalaisten tulisi myös kunnioittaa sitä, mitä meillä oikein on! Viva la Esjanja!

1 kommentti:

  1. Kuulostaa aika täydeltä teidän päivät siellä. Toivottavasti ehditte nauttia myös Espanjan nähtävyyksistä. Varmaan myös opettavaista nähdä ja vertailla erilaisia opetusmenetelmiä ja ympäristöjä. On myös mielenkiintoista tunnistaa, mitä meiltä voisi viedä ja mitä meille voisi tuoda siis opetukseen liittyen.

    VastaaPoista